Tehnica Shou-Sugi-Ban

post1-img2

Tehnica shou-sugi-ban este un procedeu inventat în Japonia medievală, în scopuri practice dar și estetice. La origini, dulgherii japonezi luau scanduri de cedru pe care le așezau vertical în forme triunghiulare, aprinzând un foc la baza și în interiorul triunghiului. Rezultatul, arderea la suprafață a lemnului, produce efecte practice (lemnul devine imun la infestarea cu microorganisme, mai rezistent la apa, mult mai durabil în timp). De asemenea, acest tratament al lemnului are și valente estetice: obiectul prelucrat capată nuanțe de negru albastriu, gri-sidef și chiar argintiu,în funcție de lumina exterioară si de unghiul din care privim.

Aceasta tehnică inventată de admirabila civilizație japoneză ajută enorm la recuperarea și reutilizarea cu succes a pieselor de lemn pe care le prelucrăm la Woodengift în decorațiunile de lemn și cadourile din lemn cu care v-am obișnuit. În acest fel, refolosim în mod ecologic lemnul destinat inițial focului sau distrugerii lente în natura și cream obiecte durabile și folositoare în decorarea caminului dumneavoastraă. Am pus alături fotografii  (nu sunt obiecte care imi aparțin ci ilustrează paleta largă de utilizări ale tehnicii).

Atat shou-sugi-ban dar și celelalte etape de finisare și tratare a lemnului (șlefuire cu granulații diferite, tartare cu uleiuri speciale pentru lemn) presupun multe ore de lucru în atelier; la Woodengift nu lucrăm cu sabloane și nici cu procesare industriale, iar fiecare piesă trece de mai multe ori prin etape succesive de lucru, de aceea termenele de producție ale comenzilor  pentru cadouri din lemn sunt mai lungi, de la caz la caz.

Leave your comment